úterý 12. března 2013



Brokolicová polévka s mrkví



Brokolice je velmi zdravá, chutná a nutričně hodnotná zelenina. Obsahuje největší množství vitamínu C, po červené paprice. Je více než dvojnásobným zdrojem vitamínu C v porovnání s pomerančem.
Má rovněž vysoký obsah beta-karotenu - provitaminu A, velké množství vitaminu B1 a B2, vyšší obsah vitaminu E a kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje, hlavně draslík a vápník a cennou vlákninu, která je důležitá pro správnou činnost střev a žaludku. 
Konzumace brokolice chrání organismus před vznikem plicních nádorů u kuřáků, před rakovinou tlustého střeva a dělohy. 

Pro 4-6 osob, Příprava 10 min, Vaření 15 min


Ingredience

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 brokolice
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1 PL másla
na krutony:
  • 2PL másla
  • kousek housky, chleba


Koření

  • pepř
  • sůl


Postup


Na kolečka pokrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou cibuli na másle orestujeme v hrnci,  přilijeme vývar a přivedeme k bodu varu. Brokolici rozebereme na menší růžičky a vhoďíme do vařící polévky. Brokolici vaříme pouze 5 min!!! Mezitím si připravíme krutony - na rozehřátém másle opečeme na kostičky nakrájenou housku, nejlépe den starou. Stále míchejte, aby se krutonky nepřipálily.
Zeleninové polévky většinou z části rozmixuji, tím se zahustí a nemusíme přidávat jíšku. Polévku osolíme, opepříme a můžeme podávat, přeji dobrou chuť!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat