úterý 15. července 2014

Žampiónová polévka s koprem


Chuť a vůně kopru je aromatická a sladká, podobná anýzu a trochu kmínu. Koprové výhonky uvolní aroma po smíchání s olejem nebo vodou. Kopr uvolňuje křeče, poslouží při zažívacích potížích a nadýmání. U kojících matek kopr podporuje tvorbu mléka.

Pro 4-6 osob, Příprava 10 min, Vaření 40 min

Ingredience

  • 1, 250 vody
  • 400 gr žampiónů
  • 1 PL másla
  • 1 PL octa
  • 1/2 cibule
  • 1 zakysaná smetana 
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 kostka zeleninového bujónu (alnatura)


Koření

  • pepř
  • sůl
  • kopr
  • 1 ČL kmínu


Postup


Na másle si zpěníme najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájené žampióny.  1/3 žampionů si odebereme, do polévky přidáme, až bude hotová. Přidáme česnek, vodu, když se polévka začne vařit přidáme bujón a povaříme 20 min. Poté polévku rozmixujeme, přidáme 1 lžíci octa, kopr, sůl, pepř, zbylé žampióny a povaříme minutu. Po odstavení z ohně do polévky zamícháme zakysanou smetanu.  Přeji dobrou chuť!  

Žádné komentáře:

Okomentovat