Žampiónová polévka

Žampión je vynikající jedlá houba a svým složením je velmi podobná masu a zelenině. Žampióny obsahují vitamíny skupiny B, je bohatá na bílkoviny a má zvýšený obsah draslíku, fosforu, železa a kyseliny listové, má vysokou schopnost čištění lidského organismu. Žampióny zmírňují projevy lupenky či atopického ekzému.
Hm, vynikající krémová polévka, po které se u Vás určitě zapráší....tak pojďme na to......
Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 30 min
Ingredience
- 1 l vody
- 250 g žampionů
- 1 brambora
- 1 smetana (12%)
- 1 PL másla
- šťávu z citrónu
- 1 cibule
- 1 kostku zeleninového vývaru (Alnatura)
Koření
- sůl
- pepř
- kmín
- polévkové bylinky
Postup
Žampiony nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. V hrnci rozehřejeme máslo přidáme jemně nakrájenou cibuli, žampióny a podusíme cca 5 minut, poté přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte 20 minut. Osolte, opepřete a přidejte špetku kmínu. Když je polévka hotová, odebereme 3 lžíce žampiónů, zbytek rozmixujeme. Do polévky za stálého míchání pomalu vlijte smetanu (nejlépe pokojové teploty). Nakonec přidejte bylinky a vraťte nerozmixované žampiony. Přeji dobrou chuť!!!
Žampiony obsahují velké množství vody, pokud potřebujete žampiony solit, tak jedině po podušení, jnak vám pustí až příliš mnoho vody a budou vysušené.
Koupit můžete žampiony první a druhé jakosti, pokuď vám jde o chuť, nikoli o vzhled, žádný rozdím mezi nimi nenajdete.
Žampión správně uchováte v papírovém sáčku (nedávejte do igelitového, tam se zapaří) v lednici či ve sklepě.
Žamiony, opatrně otřete, čistit je není třeba. Jestliže jsou od hlíny, opláchněte je a okamžitě usušte, pokud tak neučiníte, žampiony nasáknou přebytečnou vodu do sebe a odrazí se to na chuti.
Rady a typy:
Žampiony obsahují velké množství vody, pokud potřebujete žampiony solit, tak jedině po podušení, jnak vám pustí až příliš mnoho vody a budou vysušené.
Koupit můžete žampiony první a druhé jakosti, pokuď vám jde o chuť, nikoli o vzhled, žádný rozdím mezi nimi nenajdete.
Žampión správně uchováte v papírovém sáčku (nedávejte do igelitového, tam se zapaří) v lednici či ve sklepě.
Žamiony, opatrně otřete, čistit je není třeba. Jestliže jsou od hlíny, opláchněte je a okamžitě usušte, pokud tak neučiníte, žampiony nasáknou přebytečnou vodu do sebe a odrazí se to na chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat