pondělí 3. prosince 2012

Rajčatová polévka


Rajčata z více než 90 % tvoří voda, 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Obsahují velké množství vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný, proto jsou vhodná pro redukční a očistné diety. Mají také antioxidační účinky. Jsou bohaté na beta karoteny, vitamín C,E, obsahují vitamín B a lykopeny. Jsou zdrojem chromu a draslíku. Rajčata prospívají kůži, vlasům i nehtům.

Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 20 min

Ingredience


  • 1 l vody
  • kostka zeleninového vývaru (Alnatura)
  • 500 g loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zakysaná smetana
  • 3 PL olivového oleje

Koření

  • pepř
  • sůl
  • 2 PL cukru (nemusíte dávat)
  • bazalka
  • snítka tymiánu


Postup


Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte oloupaná, nakrájená rajčata a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte 15 minut. Polévku rozmixujte nebo přeceďte, přidejte smetanu, bazalku a snítku tymiánu, dle potřeby přidejte špetku cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat