Kuřecí vývar od babičky
Vývary z masa jsou posilujícím pokrmem zejména pro děti, rekonvalescenty a nemocné. Svým obsahem podporují větší vyměšování trávících šťáv, povzbuzují chuť k jídlu a usnadňují trávení.
Pro 4 - 6 osob, Příprava 15 min, Vaření 45 min
Ingredience
- 1, 5 l čistého vývaru
- 200 g masa = 2 křídla, 1 kuřecí stehno (stehno je zbytečný luxus, samozřejmě můžeme použít 2-3 skelety)
- 200 g polévkové směsy - pórek, mrkev, petržel, celer, cibule
- 1 PL másla
Tyto ingredience postačí na vývar čistý (ten má rád manžel), ale dneska připravuji vývar zahuštěný, který máme rády my s dcerou, a proto přidáme ještě krupici.
- zavářku buď 2 PL krupice či 2 PL jíšky (používám tmavou Hotovou jíšku od Knorr)
Koření
- sůl
- pepř černý (4 kuličky)
- bobkový list (2ks)
- nové koření (4 kuličky)
- špetka tymiánu
- petžel
- polévku můžete dochutit podravkou (používám Podravku Natura - skládá se z nejkvalitnější zeleniny, neobsahuje žádné aroma, barviva a je bez glutamanu sodného)
Postup
Maso zalijeme studenou osolenou vodou a vložíme do papinového hrnce. Vaříme 30 min. Mezitím si v hrnci na másle osmahneme nastrouhanou zeleninu (kvůli intezivnější chuti a barvě). Poté do hrnce přidáme 1,5 l hotového vývaru, obranné maso, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, tymián a zpola zakryté vařte ještě 10 min. Do hotové polévky zavařte krupici či jíšku. Pokud se Vám zdá polévka mastná (jako dneska mě), zřeďte vařicí vodou. Nakonec přidáme petrželku a můžete dochutit podravkou. Uf, a máme hotovo, asi u nás zase dlouho vývar mít nebudeme:-)
Triky a tipy:
Do polévky můžeme přidat žloutek, který rozkvedláme v 1,5 dl mléce a rozšleháme v horké polévce před podáním - už se nesmí vařít!
Do vývaru můžete dát celou očištěnou cibuli. Slupka dodá vývaru lepší barvu.
Kosti a maso můžete před vařením opéct.
Maso můžete zalévat jak studenou tak teplou vodou. Studenou vodou se zalévá maso na polévku(maso se začne pomalu zahřívat, uvolní šťávu a pustí do vody veškerou svou sílu). Pokud maso používáte dále do hlavního chodu, zalejte ho teplou vodou (rychle se zatáhne a veškeré živiny si uchová).
Vývary dělám z dvojité dávky, abych si pár porcí mohla zamrazit.
Vývary dělám z dvojité dávky, abych si pár porcí mohla zamrazit.
Žádné komentáře:
Okomentovat