pondělí 5. listopadu 2012

Kuřecí vývar od babičky


Vývary z masa jsou posilujícím pokrmem zejména pro děti, rekonvalescenty a nemocné. Svým obsahem podporují větší vyměšování trávících šťáv, povzbuzují chuť k jídlu a usnadňují trávení.

Uvařit vývar vypadá jako nejstupidnější úkon, jenže, aby dopadl, jako od babičky, musíte se s ním pořádně pomazlit a nic neurychlit. Vývar by se měl táhnout (probublávat) dvě hodiny, jenomže, čas je vzácný a bezcenný, a proto použijeme mého dobrého přítele - papinův hrnec.

Pro 4 - 6 osob, Příprava 15 min, Vaření 45 min

Ingredience

  • 1, 5 l čistého vývaru
  • 200 g masa =  2 křídla, 1 kuřecí stehno (stehno je zbytečný luxus, samozřejmě můžeme použít 2-3 skelety)
  • 200 g polévkové směsy - pórek, mrkev, petržel, celer, cibule
  • 1 PL másla
Tyto ingredience postačí na vývar čistý (ten má rád manžel), ale dneska připravuji vývar zahuštěný, který máme rády my s dcerou, a proto přidáme ještě krupici.
  • zavářku buď 2 PL krupice či 2 PL jíšky (používám tmavou Hotovou jíšku od Knorr)


Koření

  • sůl
  • pepř černý (4 kuličky)
  • bobkový list (2ks) 
  • nové koření (4 kuličky)
  • špetka tymiánu
  • petžel
  • polévku můžete dochutit podravkou (používám Podravku Natura - skládá se z nejkvalitnější zeleniny, neobsahuje žádné aroma, barviva a je bez glutamanu sodného)


Postup


Maso zalijeme studenou osolenou vodou a vložíme do papinového hrnce. Vaříme 30 min. Mezitím si v  hrnci na másle osmahneme nastrouhanou zeleninu (kvůli intezivnější chuti a barvě). Poté do hrnce přidáme 1,5 l hotového vývaru, obranné maso, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, tymián a zpola zakryté vařte ještě 10 min. Do hotové polévky zavařte krupici či jíšku.  Pokud se Vám zdá polévka mastná (jako dneska mě), zřeďte vařicí vodou. Nakonec přidáme petrželku a můžete dochutit podravkou. Uf, a máme hotovo, asi u nás zase dlouho vývar mít nebudeme:-)

Triky a tipy:


Do polévky můžeme přidat žloutek, který rozkvedláme v 1,5 dl mléce a rozšleháme v horké polévce před podáním - už se nesmí vařít!

Do vývaru můžete dát celou očištěnou cibuli. Slupka dodá vývaru lepší barvu.

Kosti a maso můžete před vařením opéct.

Maso můžete zalévat jak studenou tak teplou vodou. Studenou vodou se zalévá maso na polévku(maso se začne pomalu zahřívat, uvolní šťávu a pustí do vody veškerou svou sílu). Pokud maso používáte dále do hlavního chodu, zalejte ho teplou vodou (rychle se zatáhne a veškeré živiny si uchová).

Vývary dělám z dvojité dávky, abych si pár porcí mohla zamrazit. 






Žádné komentáře:

Okomentovat