neděle 11. listopadu 2012

Mrkvová polévka


Mrkev je nejen lehce stravitelná, a proto vítaná v dětské i dietní kuchyni, ale i výživná. Obsahuje hodně uhlohydrátů a je bohatá na lecitin. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, sodík vápník a hořčík. Z  Je bohatá na vitamín A, který je rozpustný v tucích (proto vždy mrkev podáváme s trochou tuku) B a malé množství C.  Mrkev nakupujte čerstvou, nezvadlou, pokud možno s hladkými kořeny.

Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 40 min

Ingredience

  • 1 l vody
  • 400 g mrkve (4-5ks)
  • 2 brambory
  • 1 malá cibule
  • 1 vývar (použijeme kostku Alnatura)
  • lněné semínko
  • 1 ČL olivového oleje (másla)
  • 1 bílý jogurt/či zakysané smetany
  • citronová šťáva na dochucení

Koření

  • sůl
  • pepř
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL cukru

Postup


Olej rozehřejte v hrnci a dozlatova na něm osmažte cibulku. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, poduste 5 min, pak přidejte brambory a zalijte 1l vody.  Přidejte kostku vývaru a vařte 15 min. Polévku rozmixujte, aby získala jemnou krémovou konzistenci. Přilijte jogurt, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou, cukrem a kari kořením.  Pak ji rozdělte do čtyř talířů (pokud možno vyhřátých) a každý ještě ozdobte lněným semínkem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat