Mrkvová polévka

Mrkev je nejen lehce stravitelná, a proto vítaná v dětské i dietní kuchyni, ale i výživná. Obsahuje hodně uhlohydrátů a je bohatá na lecitin. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, sodík vápník a hořčík. Z Je bohatá na vitamín A, který je rozpustný v tucích (proto vždy mrkev podáváme s trochou tuku) B a malé množství C. Mrkev nakupujte čerstvou, nezvadlou, pokud možno s hladkými kořeny.
Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 40 min
Ingredience
- 1 l vody
- 400 g mrkve (4-5ks)
- 2 brambory
- 1 malá cibule
- 1 vývar (použijeme kostku Alnatura)
- lněné semínko
- 1 ČL olivového oleje (másla)
- 1 bílý jogurt/či zakysané smetany
- citronová šťáva na dochucení
Koření
- sůl
- pepř
- 1 ČL kari
- 1 ČL cukru
Postup
Olej rozehřejte v hrnci a dozlatova na něm osmažte cibulku. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, poduste 5 min, pak přidejte brambory a zalijte 1l vody. Přidejte kostku vývaru a vařte 15 min. Polévku rozmixujte, aby získala jemnou krémovou konzistenci. Přilijte jogurt, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou, cukrem a kari kořením. Pak ji rozdělte do čtyř talířů (pokud možno vyhřátých) a každý ještě ozdobte lněným semínkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat