středa 7. listopadu 2012

Špenátová polévka


Špenát je výživný a lehce stravitelný. Je dobrým zdrojem vitaminu C, A i B. Má vysoký podíl železa, draslíku a kyseliny listové. Listy obsahují rostlinné bílkoviny prvotřídní jakosti.Vápník ze špenátu využívá lidský organismus špatně, proto do špenátu přidáváme mléko(smetanu), které neutralizuje účinek kyseliny šťavelové.

Pro 4 - 6 osob, Příprava 10 min, Vaření 15 min

Ingredience

  • 1 l vody
  • 1 balíček mraženého špenátu (Bonduelle-špenátové listy)
  • 1 zakysaná smetana (kupuji od Yoplait s nízkým obsahem tuku 11%)
  • 1 žloutek
  • 1/2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 PL másla
  • 1 kostka vývaru (Alnatura)


Koření

  • sůl
  • pepř
  • pažitka


Postup


Na másle osmahneme cibuli, přidáme mražený špenát a zalijeme vodou. Přidáme kostku vývaru a přivedeme k varu, když se polévka začne vařit, vše roxmiujeme. Špenát vaříme pouze 4 min.  Na konci varu přidáme vajíčko a smetanu. Polévku osolíme, opepříme a nakonec dáme pažitku. Podáváme s osmaženou houstičkou či krutonky. Můžeme ozdobit čerstvým špenátem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat