Špenátová polévka
Špenát je výživný a lehce stravitelný. Je dobrým zdrojem vitaminu C, A i B. Má vysoký podíl železa, draslíku a kyseliny listové. Listy obsahují rostlinné bílkoviny prvotřídní jakosti.Vápník ze špenátu využívá lidský organismus špatně, proto do špenátu přidáváme mléko(smetanu), které neutralizuje účinek kyseliny šťavelové.
Pro 4 - 6 osob, Příprava 10 min, Vaření 15 min
Ingredience
- 1 l vody
- 1 balíček mraženého špenátu (Bonduelle-špenátové listy)
- 1 zakysaná smetana (kupuji od Yoplait s nízkým obsahem tuku 11%)
- 1 žloutek
- 1/2 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 PL másla
- 1 kostka vývaru (Alnatura)
Koření
- sůl
- pepř
- pažitka
Postup
Na másle osmahneme cibuli, přidáme mražený špenát a zalijeme vodou. Přidáme kostku vývaru a přivedeme k varu, když se polévka začne vařit, vše roxmiujeme. Špenát vaříme pouze 4 min. Na konci varu přidáme vajíčko a smetanu. Polévku osolíme, opepříme a nakonec dáme pažitku. Podáváme s osmaženou houstičkou či krutonky. Můžeme ozdobit čerstvým špenátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat