pondělí 26. listopadu 2012

Zeleninová polévka s droždím


Tuto polévku připravuji velice ráda, neboť je chutná, ale především velmi zdravá. Inspirovala jsem se Mudr. Juditou Hofhanzlovou, autorkou knížky: Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky.

Droždí má vynikající zdravotní a kosmetické účinky. Tyto jeho vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Droždí je velmi bohaté na dobře stravitelné bílkoviny (kolem 40%) , proteiny, uhlohydráty, lipidy, cukry a zejména komplexu vitamínu B. Obsahuje mnohé aminokyseliny, které jsou potřebné pro spárvné fungování lidského organismu. Jsou to látky, které většinou v naší každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství.

Pro 4 osoby, Příprava 15 min, Vaření 35 min


Ingredience

  • 1l  vody
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibule
  • 1 brambor
  • 1 menší petrželku
  • kousek celeru
  • kousek droždí (můžete dát i celé, pak ale nepřidávejte nudle, aby polévka nebyla moc hutná)
  • 2 PL nudlí (používám značku Bio Harmonie - žitné celozrnné vlasové nudle)
  • 1 ČL oleje

Koření

  • kmín
  • sůl
  • petrželová nať 


Postup


Nakrájenou cibulku zpěníme na oleji a přidáme droždí, které necháme rozpustit. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme špetku kmínu. Do vroucí vody nasypeme na kostičky nakrájenou zeleninu a 10 min vaříme. Ke konci vaření zavaříme dle návodu nudle, polévku odstavíme a přidáme drobně nakrájenou petrželovou nať. Polévku necháme 10 minut stát. Přeji dobrou chuť. 

Žádné komentáře:

Okomentovat