čtvrtek 1. listopadu 2012

Česneková polévka (oukrop)


Česnek je známou léčivou bylinou. Je bohatým zdrojem vitamínu C, osahuje aminokyseliny. Česnek má antibakteriální a antivirový účinek, na žaludeční mikroflóru, snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak a pomáhá chránit tělo před rakovinou. Česnek se dá velmi dobře využít při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích. 

Pro 4-6 osob, Příprava 15 min, Vaření 45 min


Ingredience

  • 2 l vody
  • 3 brambory (300 gr)
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 1 vajíčko
  • 4 stroužky česneku
  • 2PL zeleninového vývaru (Alnatura)


Kořeni

  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • petržel nebo majoránku (mám raději peržel, neboť mám pocit, že majoránka se přidává do každého českého jídla)
Polévku podáváme s opečeným chlebem(100gr)  a nebo s olomouckými tvarůžky (100gr)

Postup


Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme se solí a kmínem do měkka. Přidáme prolisovaný česnek, rozkvedlané vajíčko a vývar. Do hotové polévky přidáme petržel(nebo majoránku),pepř a omastíme několika kapkami olivového oleje.  Olomoucké tvarůžky rozčtvrtíme, vložíme do jednotlivých misek, přelijeme polévkou a zprudka zapečme v troubě a nebo dáme na 1 min do mikrovlnky. 

Do polévky můžeme přidat i 2PL ovesných vloček.





Žádné komentáře:

Okomentovat