středa 21. listopadu 2012

Květáková polévka


Květák je moje oblíbená zelenina. Nejen, že je velmi chutný, zdravý, ale i pro ten fakt, že je k dostání po celý rok.
Květák neboli karfiol, je lehnce stravitelný, obsahuje hodně vody, vitamínů a minerálů. Neobsahuje téměř žádný tuk a jeho energetická hodnota je jen 121KJ/100g. Květák působí na naše tělo močopudně, odvodňuje, takže je dobré ho využít k redukční dietě.
Obsahuje vitamíny C, B, E, kyselinu listovou, draslík, vápník, zinek a fluor. Pravidelnou konzumací posilujeme imunitní systém, snižujeme krevní tlak, bojujeme proti infekcím. Také se doporučuje při ledvinových potížích, je účinný při tvorbě sliznice střev a má dobrý vliv na močový měchýř a tlusté střevo.

Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 30 min


 Ingredience

  • 1 - 1,25 l vody
  • květák
  • 1 menší brambora
  • 1PL másla
  • zeleninový vývar (Alnatura)
  • 1 žloutek (nemusíte dávat)


Koření

  • špetka muškátovýho oříšku
  • pepř
  • sůl
  • na ozdobu (hrst rukoly, petrželky)


Postup

Květák rozeberte na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte připravený květák spolu s bramborou, trochu osmahněte, poté přilejte vodu a osolte. Přiveďte k varu a vařte pouze 10 min. Vyjměte celé růžičky a zbytek rozmixujte dohladka. Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, přidejte kostku vývaru, žloutek a vařte ještě 5 minut. Dobrou chuť!

Rady

Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená. 
V polévce můžme vyvařit i drobnější křehké lístky obkopující bílou růžici (obsahují dokonce ještě více cenných látek).
Do polévky můžete přidat smetanu či jogurt.
Květák vám v perforovaném igelitovém sáčku v lednici vydrží déle jak týden.
Jestliže vás květák nadýmá, přidejte do polévky kmín či koriandr. 


Žádné komentáře:

Okomentovat