Květáková polévka
Květák neboli karfiol, je lehnce stravitelný, obsahuje hodně vody, vitamínů a minerálů. Neobsahuje téměř žádný tuk a jeho energetická hodnota je jen 121KJ/100g. Květák působí na naše tělo močopudně, odvodňuje, takže je dobré ho využít k redukční dietě.
Obsahuje vitamíny C, B, E, kyselinu listovou, draslík, vápník, zinek a fluor. Pravidelnou konzumací posilujeme imunitní systém, snižujeme krevní tlak, bojujeme proti infekcím. Také se doporučuje při ledvinových potížích, je účinný při tvorbě sliznice střev a má dobrý vliv na močový měchýř a tlusté střevo.
Pro 4 osoby, Příprava 10 min, Vaření 30 min
Ingredience
- 1 - 1,25 l vody
- květák
- 1 menší brambora
- 1PL másla
- zeleninový vývar (Alnatura)
- 1 žloutek (nemusíte dávat)
Koření
- špetka muškátovýho oříšku
- pepř
- sůl
- na ozdobu (hrst rukoly, petrželky)
Postup
Květák rozeberte na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte připravený květák spolu s bramborou, trochu osmahněte, poté přilejte vodu a osolte. Přiveďte k varu a vařte pouze 10 min. Vyjměte celé růžičky a zbytek rozmixujte dohladka. Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, přidejte kostku vývaru, žloutek a vařte ještě 5 minut. Dobrou chuť!
Rady
Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená.
V polévce můžme vyvařit i drobnější křehké lístky obkopující bílou růžici (obsahují dokonce ještě více cenných látek).
Do polévky můžete přidat smetanu či jogurt.
Do polévky můžete přidat smetanu či jogurt.
Květák vám v perforovaném igelitovém sáčku v lednici vydrží déle jak týden.
Jestliže vás květák nadýmá, přidejte do polévky kmín či koriandr.
Žádné komentáře:
Okomentovat