Vietnamská polévka Pho-bó
Moje milovaná vietnamská polévka Pho-bó. Nyní velmi populární polévku jsem prvně ochutnala před 8 lety v New Yorku. Seznámila mě s ní moje japonská kamarádka Yuki. Každou sobotu po golfu, jsme na ni chodívaly do vietnamské restaurace, hm....taková lahoda. Když jsem se vrátila do Prahy, obešla jsem spoustu restaurací, ale na dobrou polévku Pho-bó jsem nenarazila. Avšak nakonec jsem takovéto místo našla: Bistro Pho Vietnam na Vinohradech (Slavíkova 1657/1).
Pro 4 osoby, Příprava 15 min, Vaření 120 min
Ingredience
- 1,5 l vody
- 2 morkové kosti
- 400 g hovězí kližky (nebo falešné svíčkové, kýty či plece)
- 80 g čerstvého zázvoru
- 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
- 1 citron
- 1 červené cibule
- 4 jarní cibulky
- 4 porce rýžových nudlí
- 2-3 chilly papričky nakrájené na kolečka
Koření
- svazek zelené perily (tu jsem nesehnala, použila jsem eryngium (máčka)
- svazek mexického koriandru
- 3-4 tobolky kardamomu
- 5 hvězdiček badyánu
- 1 svitek skořice
- balení klíčků mungo
- 2 PL soli
Postup
Vývar by se měl táhnout (5-6 hodin), tolik času nemám, a proto pužiji papinův hrnec.
Kosti dejte do papinového hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte - tentokrát ke kostím přidejte hovězí kližku. Pokud se objeví opět stejně tmavá pěna, postup zopakujte.
Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Rozpůlenou cibuli, badyán, kardamon a skořici opražte nasucho na pánvi. Řiďte se cibulí, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Poté opražené koření, 2 lžíce soli přidejte k vývaru. Plamen stáhněte na minum a vařte 2 hodiny (pokud se voda bude příliš odpařovat, dolejte ji).
Bylinky - eringyum, koriandr, mungo, jarní cibulku propláchněte v míse s vodou. Na talíř si připravte klíčky mungo, nakrájený koriandr, nakrájený eryngium (perilu), nakrájenou jarní cibulku. Na další talířek dejte na měsíčky nakrájený citron a nakrájenou chilli papričku.
Když je vývar hotový, vařenou kližku nakrájejte na co nejtenčí plátky, vývar dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.
Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek(nudle v misce ještě nabobtnají). Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku, eryngium, plátky cibule. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte. Na stůl položte talířek s mungem, citrónem a chilly papričkou.
Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Rozpůlenou cibuli, badyán, kardamon a skořici opražte nasucho na pánvi. Řiďte se cibulí, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Poté opražené koření, 2 lžíce soli přidejte k vývaru. Plamen stáhněte na minum a vařte 2 hodiny (pokud se voda bude příliš odpařovat, dolejte ji).
Bylinky - eringyum, koriandr, mungo, jarní cibulku propláchněte v míse s vodou. Na talíř si připravte klíčky mungo, nakrájený koriandr, nakrájený eryngium (perilu), nakrájenou jarní cibulku. Na další talířek dejte na měsíčky nakrájený citron a nakrájenou chilli papričku.
Když je vývar hotový, vařenou kližku nakrájejte na co nejtenčí plátky, vývar dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.
Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek(nudle v misce ještě nabobtnají). Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku, eryngium, plátky cibule. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte. Na stůl položte talířek s mungem, citrónem a chilly papričkou.
Rady:
Vývar lijte do misky po stranách, nikoli do jejího středu - bylinky tak nezvadnou.
Správný vývar se dělá z morkových kostí a z hovězí oháňky (500 g).
Veškerou zeleninu jsem nakoupila ve vietnamské tržnici SAPA.
Recept na Pho-bó polévku jsem našla na stránkách: www.vietfoodfriends.cz.
Veškerou zeleninu jsem nakoupila ve vietnamské tržnici SAPA.
Recept na Pho-bó polévku jsem našla na stránkách: www.vietfoodfriends.cz.
Žádné komentáře:
Okomentovat